Jaki rodzaj stołu wybrać do kuchni lub jadalni?

Udostępnij:

Stół służy wielu celom w każdym domu. Może służyć do wspólnego spożywania posiłków z rodziną, spotkań towarzyskich, a nawet pracy. Ważne jest, aby każda funkcja stołu była spełniona perfekcyjnie. Jak wybrać odpowiedni stół do swojego domu?

Stół do kuchni i stół w jadalni

Należy zastanowić się nad przeznaczeniem stołu i wybranych krzeseł. Można uznać, że spożywanie posiłków będzie odbywało się przede wszystkim w dodatkowej przestrzeni. Każdy z domowników powinien mieć wystarczająco dużo miejsca, aby wygodnie usiąść przy stole. Składany stół to opcja dla większych zgromadzeń. Stół kuchenny może być używany jako powierzchnia robocza lub miejsce do szybkiego jedzenia, gdy jest duży stół w pokoju gościnnym.

Jaki rodzaj stołu jest najlepszy?

O kształcie stołu zadecyduje styl wnętrza oraz wielkość przestrzeni, w której znajdzie się mebel. Najpopularniejszy jest stół prostokątny, ponieważ sprawdzi się w każdym wnętrzu i pomieści więcej gości. Mały kwadratowy stół, o ile nie jest rozkładany, nadaje się tylko dla 2-4 osób. Coraz popularniejszy, zwłaszcza we wnętrzach w stylu angielskim, jest stół okrągły. Stołu tego nie można ustawić pod ścianą, więc najczęściej znajduje się na środku salonu lub jadalni. Istnieją dwa rodzaje w wersji rozkładanej i nierozkładanej. Jako stół można wykorzystać również wyspę kuchenną lub stół barowy, jeśli salon lub jadalnia są połączone z aneksem kuchennym. Dodaje to charakteru wnętrzu i pozwala zaoszczędzić miejsce. Często taki stół posiada miejsce do przechowywania trunków lub szklanych naczyń. Oddziela też kuchnię od strefy relaksu i jadalni.

Na co zwrócić uwagę wybierając stół do jadalni lub kuchni?

Materiał, z którego wykonany jest stół, powinien być dobrany do wystroju kuchni lub jadalni. Metalowy stół dobrze obroni się w industrialnym wnętrzu. Stół szklany lub na wysoki połysk to najlepsze uzupełnienie nowoczesnego wnętrza. Do męskiego mieszkania lepszy będzie stół drewniany. Blat powinien mieć wysokość około 75-80 cm od podłogi. Należy pamiętać, że blat powinien mieć co najmniej 60 cm szerokości dla jednej osoby. Blat powinien mieć również 40 cm głębokości. Takie wymiary pozwolą na ułożenie zastawy stołowej, a także swobodę ruchów podczas posiłku.

0 Komentarze